Contact     

Ik ben Bart

"Ik Ben Bart" is speciaal voor de ZZP'er en beginnende ondernemer. Met een klein budget help ik u aan uw eigen professionele website.
"No strings attached" - u bent vrij in wat u wilt.

 

Ik Ben Blog

Woord verklaring - korte uitleg van internet termen

Geplaatst door Bart Jan Botterman
Bart Jan Botterman
Administrator has not set their biography yet
Gebruiker is momenteel offline
op donderdag, 03 november 2011 in website

Altijd lastig, die terminologie die gehanteerd wordt bij de webmasters. "Back-end", die is best nog wel stevig, denk je dan. Het enige is dat de webmaster dan de administrator gedeelte van je website bedoelt. Back-end is gewoon een internet term.

Hier onder staat een woordverklaring voor de meest "simpele" en veel voorkomende termen rondom het internet en je website.

HYPERLINK

Verwijzing naar een ander deel op dezelfde pagina of naar een ander document op het World Wide Web. Afgekort: een link. Apple introduceerde hypercard en hyperlink in 1987.

BACKEND

De term backend wordt gebruikt voor het administratiegedeelte van Joomla.

FRONTEND

De frontend van Joomla is de website zelf. Dus wat u en uw bezoekers te zien krijgen.

{xtypo_feed}URL{/xtypo_feed}Afkorting van Uniform Resource Locator. Standaardmanier waarop informatiebronnen op internet geadresseerd zijn. Het eerste gedeelte (HTTP) is een afkorting van HyperText Transport Protocol; daarna WWW (World Wide Web). Vervolgens de domeinnaam en eventueel de naam van een document of specifieke pagina. Bijvoorbeeld: http://vrijheidis.nl/bart-jan-botterman.html. Soms staat er vooraan FTP, afkorting van File Transport Protocol. 

WEBBROWSER

Interface of zoekprogramma dat speciaal voor internet is ontwikkeld. Er zijn er heel veel, zoals INTERNET EXPLORER, GOOGLE CHROME, MOZILLA FIREFOX. Er zijn tekst en grafisch georiënteerde browsers. Browsers zijn tegenwoordig grafisch opgezet. Dat betekent dat foto's, plaatjes, animaties, video en geluid ook kunnen worden bekeken of beluisterd. Een browser kunt u meestal gratis van internet binnenhalen.

CONTENT

Behalve tevreden bedoelt men hiermee de aangeboden informatie of inhoud van bijvoorbeeld een website.

INHOUD

Het totale aanbod van de tekst, afbeeldingen, geluid, gegevens of andere informatie op een website.

WEBSITE

Het totaal aan informatie op een domein. Dit kan van alles zijn op internet: een computer, een plek op een computer, een plek in een netwerk, een homepage van iemand of een homepage van bijvoorbeeld een universiteit. 

{xtypo_feed}HOMEPAGE{/xtypo_feed}Thuispagina. Iedere provider heeft een vaste pagina waarop zijn gegevens staan. Deze pagina wordt vaak als startpunt gebruikt. Zo'n pagina kan tekst, plaatjes of bewegende beelden bevatten. Een homepage is vrijwel altijd de hoofdpagina van een organisatie, bedrijf of gebruiker.

{xtypo_feed}DOMEIN{/xtypo_feed}Een domein is een eigen gebied op het World Wide Web. Dat kan een computer of Internetsite zijn. Elk domein is een uniek internetadres, dat nodig is om via internet te kunnen worden bereikt. De naam bestaat uit minimaal twee delen, gescheiden door een punt. Een domeinnaam is gekoppeld aan een IP-adres. De computer die de namen aan de nummers koppelt is een domeinnaamserver.

{xtypo_feed}IP-ADRES{/xtypo_feed}Uniek adres in de vorm van getallen, waarmee een computer geïdentificeerd kan worden. Het nummer bestaat uit twee delen: het eerste deel (netwerkadres) bepaalt het netwerk waar het IP-adres voorkomt. Het tweede deel (hostadres) geeft aan welke computer wordt bedoeld

DOMEINNAAM

Een domein is een eigen gebied op internet. Dat kan een computer of internetsite zijn. Elk domein is een uniek internetadres, dat nodig is om via internet te kunnen worden bereikt. De naam bestaat uit minimaal twee delen, gescheiden door een punt. Een domeinnaam is gekoppeld aan een IP-adres. De computer die de namen aan de nummers koppelt, is een domeinnaamserver. De hoogste domeinnamen (GTLD - Generic Top Level Domainname) zijn: edu (educatie), com (commercieel), gov (government - overheid), org (niet-commerciële organisatie), net (openbaar netwerk), mil (militaire organisatie). Nieuwe domeinnamen door ICANN geregeld in 2002: biz, info, name, en pro. Verder nog de gesponsorde namen: aero, coop en museum.

{xtypo_feed}INTERNET{/xtypo_feed}Afkorting van INTERnationaal NETwerk. Wereldomvattend netwerk van miljoenen met elkaar verbonden computers en computernetwerken (via telefoon- en/of datalijnen) die het TCP/IP protocol gebruiken; in principe voor iedereen bereikbaar. Kenmerk is het ontbreken van centrale computer. In de praktijk is het een verzamelnaam van allerhande diensten (WWW, E-mail, FTP, Nieuwsgroep) op dit netwerk.

NETWERK

Groep computers (of computerrandapparatuur) die aan elkaar gekoppeld zijn met behulp van glasvezel, coax of andere kabel. Aan elkaar gekoppelde computers op een klein gebied heet een LAN. Wereldwijd aan elkaar gekoppelde computers en/of LAN's noemen we een WAN. Meestal stelt een netwerk gebruikers in staat apparatuur te delen. Zie ook LAN en WAN.

{xtypo_feed}LAN{/xtypo_feed}Afkorting van Local Area Network, computernetwerk binnen een beperkt gebied, bijvoorbeeld binnen een gebouw of een universiteitscomplex. De aangesloten gebruikers delen ook printers en andere apparatuur.

{xtypo_feed}WLAN{/xtypo_feed}Afkorting van Wireless Local Area Network. Draadloos LAN.

{xtypo_feed}WAN{/xtypo_feed}Afkorting van Wide Area Network. Computernetwerk niet gebonden aan een gebouw of gebouwencomplex. De computers kunnen over de hele wereld verspreid staan.

 

 

Weet je er nog meer, wil je ze aanvullen? geef hieronder uw reactie, ik vul de lijst graag nog aan.

0 stemmen